Suomalainen algerialaisen sirkuksen vieraana

Eräs suomalainen pääsi tutustumaan algerialaisen sirkuksen toimintaan sekä maan pääkaupungissa Algerissa että maan toisessa suuressa ja tärkeässä satamakaupungissa Oranissa. Mitä mieltä hän oli sirkuksesta ja sen toiminnasta? Lue lisää seuraavasta kappaleesta!

Kokemuksiani

En välttämättä odottanut kovin kummoista kokemusta mentyäni ensimmäisen kerran algerialaisen sirkuksen näytökseen Algerissa, Algerian pääkaupungissa. Esitys oli kuitenkin erittäin hieno – mielestäni se ei lainkaan hävennyt suomalaisen sirkuksen vastaavalle näytökselle, mikä oli suoraan sanottuna suuri yllätys.
Sekä minä, mieheni että lapsemme jaksoimme katsoa näytöksen alusta loppuun asti ilman ikävystymisen häivääkään. Esitykset olivat mukaansa tempaavia ja esiintyjät taitavia. Näissä kahdessa näytöksessä oli myös eroavaisuuksia, mikä kertoo siitä, että näytöksiä hiotaan ja muutetaan vuosittain. Oranin näytöksessä oli uutta verrattuna Algerissa joitakin vuosia aiemmin näkemääni näytökseen esimerkiksi se, että Oranissa lavalla seikkailivat myös Spiderman, Captain America ja Hulk. Kylläpä sirkus olikin osannut valita lapsia kiinnostavat hahmot! 4-vuotiaamme epäilys näytöstä kohtaan haihtui sillä sekunnilla, kun isosisko huomasi sirkuksen mainoksen, jossa oli myös pojan suosikkihahmo Spiderman. Sillä sekunnilla poika päätti, että haluaakin tulla mukaan sirkukseen vaikka hetkeä aiemmin koko ajatus oli häntä epäilyttänyt – kenties jopa pelottanutkin!

Kuolemanhäkissä moottoripyöräilleet huimapäiset sankarit jäivät kenties kaikista parhaiten mieleen. Vaikka heidän taitoihinsa jo uskalsikin luottaa Oranissa ensimmäisen vierailuni jäljiltä, niin siltikin heidän puolestaan jännitti ja tulin ajatelleeksi, että onneksi ambulanssit ovat sirkuksen pihalla päivystämässä – apu on siis tarvittaessa lähellä. Mietin myös, että ovatkohan ambulanssit paikalla etupäässä juurikin näiden huimapäiden vuoksi. Meno kuolemanhäkissä oli hurjaa!

Pellet hauskuuttivat tietysti yleisöä – algerialaiset rakastavat pellejä ja mitäpä olisi sirkus ilman omaa pelleä tai pellelaumaa? Algeriassa pellejä käytetään esimerkiksi lastensairaaloissa ja kouluissa, joissa pellet pyrkivät auttamaan lasten sopeuttamisessa kouluun koulutyön alkaessa. Pellejen työ voi siis olla myös vakavaa, vaikka pellet käyttävätkin juuri iloa ja hauskuuttamista tärkeimpänä työvälineenään!

Eläinten käyttämisestä näytöksissä jäi kovin ristiriitaiset tunnelmat. En oikeastaan hyväksy ainakaan villieläinten käyttämistä näytöksissä. Tästä huolimatta en kuitenkaan jättänyt sirkusta väliin sen vuoksi, että sirkuksessa käytetään näytöksissä myös eläimiä. En oikein usko, että siitä olisi ollut mitään hyötyä eläinten kannalta. Sirkuksen eläimet näyttivät päällisin puolin hyvinvoivilta, vaikkakin ne kyllä tuntuivat olevan aivan väärässä paikassa aivan väärään aikaan. Itse asiassa ne vaikuttivat huomattavasti parempi kuntoisilta kuin eläintarhan eläimet, joita kävimme katsomassa Algerissa hieman ennen sirkusnäytöstä. Ehkä näistä eläimistä kuitenkin huolehditaan ainakin jollakin tasolla, jotta ne pysyisivät kauniina ja herättäisivät yleisössä kunnioitusta. Tai kenties nämä perustelut ovat vain omantuntoni ääniä, jotka yrittävät saada minua soimaamasta itseäni, koska osallistuin sirkuksen näytökseen siitäkin huolimatta, että siellä käytettiin eläimiä sananmukaisesti sirkuseläiminä.

Tulitaide oli mielestäni erityisen hieno elementti algerialaisessa sirkuksessa – onhan tuli elementtinä kovin kiehtova ja jännittävä. Tässäkin kohtaa taisin jännittää aika tavalla esiintyjien puolesta. Polttaisiko joku heistä kätensä tai mikä vielä pahempaa – mitäs jos palava keila lentäisikin suoraan keskelle yleisöä? Yhden tulta käsitelleen esiintyjän näpit taisivat joutua hieman kosketuksiin tulen kanssa, mutta suuremmilta katastrofeilta onneksi vältyttiin. Pidin siitä, että esityksessä viitattiin selkeästi Egyptin historiaan, koska juurikin Egyptin historia on kiehtonut minua jo pitkään. Tulen käyttö sopi erinomaisesti juuri tähän teemaan ja toi siihen mielenkiintoisen vireen.

Perheen pienimmän mielestä strapetsilla taiteillut Spiderman taisi olla Oranin sirkusnäytöksen kohokohta – onhan tuo kyseinen puna-sini-mustaan pukeutunut sankari pojan suosikkihahmo – syystä, jota en aivan tiedä tai ymmärrä. Jännitimme yhdessä pojan kanssa Spidermanin selviytymistä haastavista tehtävistään – ja hyvinhän se Spiderman selviytyi. Lavalla esiintyivät myös Captain America ja Hulk, mutta poikaa kiinnosti lähinnä vain Spiderman. Spidermanin poistuttua lavalta, poika kysyi, että menikö Spiderman nukkumaan. Illalla uni maittoi matkalta ostetuissa Spiderman-unihousuissa – kuinkas muuten!