Sirkustaide ja manga Algeriassa

Algeria on valittu tälle sivulle mielenkiintoiseksi esimerkkimaaksi sekä sirkustaiteen että mangan osalta. Algeria on nimittäin maa, jossa ei ehkä aivan ensimmäisenä ajattelisi olevan suuren luokan osaamista molemmilla aloilla, mutta josta tästä huolimatta löytyy sekä sirkustaiteen että mangan taitajia. Mangan taitajat ovat jopa niin näppäriä, että he ovat saaneet huomiota sekä positiivisen vastaanoton jopa mangan kotimaassa Japanissa. Vaikka Algeria ja Japani ovat lähtökohtaisesti kovin erilaisia maita, niin niistä löytyy myös yhtäläisyyksiä eikä manga suinkaan ole ainoa asia, joka näitä kiehtovia maita yhdistää!

Algerialainen sirkustaide

Algeriassa on pitkät sirkustaiteen perinteet ja maan kansallissirkus on ehtinyt ilahduttaa yleisöä jo vuosikymmenten ajan. Sirkus järjestää näytöksiä myös esimerkiksi vammaisille ja tuo näin iloa myös sellaisten elämään, jotka muutoin joutuvat elämässään suurien haasteiden eteen. Mikäpä olisikaan parempi tapa päästä hetkeksi eroon omasta, kenties raskaastakin arjesta, kuin heittäytyminen sirkusesityksen pyörteisiin.
Algerialaisessa sirkuksessa yleisö saa huvitusta koko rahan edestä! Sirkuksessa on esimerkiksi huimapäisiä moottoripyöräilijöitä, jotka pyöräilevät metallisessa häkissä, jota kutsutaan pahaenteisesti jopa kuolemanhäkiksi. Voi vain kuvitella, mitä moottoripyöräilijän ajovirhe tässä kuolemanhäkissä saattaisi aiheuttaa. Lisäksi sirkuksessa on tietysti pellejä, akrobaatteja sekä monia muita toinen toistaan taitavampia esiintyjiä.
Sirkuksessa esiintyy myös eläimiä. Eläinten käyttämisestä sirkuksessa voidaan olla montaa mieltä. Erityisesti villieläinten käyttämistä sirkuksessa ihmisten hupina olosuhteissa, jotka eivät ole niille lainkaan luonteenomaiset, voidaan pitää tuomittavana. Algerialaisen sirkuksen eläimet vaikuttavat päällisin puolin huomattavasti paremmin hoidetuilta ja parempi kuntoisilta kuin monet maan eläintarhan eläimet – esimerkiksi leijona on suurikokoinen ja kiiltävä turkkinen, toisin kuin eläintarhassa asuva sukulaisensa, mutta tästä huolimatta eläinten käyttäminen sirkuksessa on erittäin kyseenalaista. Voidaankin esittää kysymys, että onko meillä ihmisillä yleensäkään oikeutta käyttää eläimiä omaksi huviksemme? Missä menee raja? Valitettavasti eläimiä käytetään hyväksi hyvin monenlaisissa tilanteissa, eivätkä sirkukset suinkaan ole ainoita instansseja, joissa tällaiseen hyväksikäyttöön saatetaan syyllistyä. Delfinaariot, eläimiä pitävät huvipuistot sekä härkätaistelut ovat vain muutamia esimerkkejä näistä kyseenalaisista toimista, joihin ihminen saattaa sortua oman huvinsa ja rahan vuoksi suhteessaan eläimiin.

Algerialainen manga

Mangalla tarkoitetaan länsimaissa yleensä nimenomaan japanilaisia sarjakuvia. Näiden sarjakuvien piirtämistyyli on aivan omanlaisensa ja helposti tunnistettava. On aika mielenkiintoista ja kenties melko yllättävääkin, että manga on tällä hetkellä erittäin suosittua Algeriassa ja että algerialainen manga on saanut arvostusta jopa mangan kotimaassa Japanissa.

Pohjois-Afrikassa sijaitsevasta Algeriasta löytyy nuoria ja innokkaita mangan piirtäjiä ja onpa mangaa käytetty jopa Algerian arabian murteen tuomiseksi osaksi kirjoitettua kieltä, mikä on tosi kekseliästä. Yleisestihän tätä algerialaista arabian murretta ei juurikaan käytetä kirjoitetussa muodossa, mikä on sääli – kirja-arabia saattaa tuntua monen algerialaisen mielestä vieraalta kieleltä, mikä saattaa heikentää lukuinnostusta. Tästä syystä olisikin erityisen tärkeää, että maan omaa kieltä voisi myös lukea. Algerialainen manga ja mangan piirtävät ovat olleet tässä suhteessa rohkeita edelläkävijöitä.

Kuten edelläkin jo ehdittiin todeta, niin manga on muutenkin tunnettu siitä, että sen avulla voidaan kertoa erilaisia tarinoita – myös aikuisille. Mangan tarinat ovat usein erityisen puhuttelevia ja sen hahmoissa on sitä jotakin – ei olekaan ihme, että cosplayn harrastajat suosivat usein juurikin mangasta tuttuja hahmoja eikä olekaan ihme, että Algeriassa on innostuttu juuri mangasta! Erityisesti nuoret suosivat mangaa ja algerian väestöstä suuri osa on nuoria. On myös hyvä muistaa, että tässä saattaisi olla eräs mahdollinen väylä, jonka kautta voitaisiin vaikuttaa nuorten asenteisiin – mangaa voitaisiin kenties käyttää myös opetuksellisissa tarkoituksissa tehokkaalla tavalla, koska usein nuoriin tehoaa kaikista parhaiten keinot, jotka ovat tuttuja nuorten omasta elämänpiiristä ja jotka nuoria kiinnostavat jo muutoinkin – ja manga on juuri tällainen keino.